Volksuniversiteit Amersfoort

Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KUC225

De getallenleer van Bach

De getallenleer van Bach
Cursuscode: KUC225

Iedere liefhebber van Bach heeft bij zijn muziek het gevoel met een haast bovenmenselijke geest te maken te hebben. Dat hij zijn eigen naam in noten componeerde, is voor de meeste musici en muziekliefhebbers een bekend gegeven. Velen hebben Bachs getallenwereld al proberen te doorgronden in de geschiedenis, met soms verbluffende resultaten.

Het onderzoek naar het oneindig verfijnde spel dat Bach speelde met getallen, om zijn muziek niet alleen vorm maar ook een diepere inhoud te geven, is een adembenemende zoektocht. Daarbij bleek onder meer dat niet allen het aantal maten, maar ook het aantal noten bepalend is voor de opzet van al zijn werk. Het getal 33 is misschien de sleutel: het sterfjaar van Christus en de leeftijd waarop hij stierf. Dat getal leidt tot de verklaring van veel andere getallen die Bachs geloofsovertuiging en vooral zijn fascinatie voor de ‘liefdesdood’ van Christus blootleggen.

Vrijdag 7 mei 2021
6 lessen van 1,5 uur aanvangstijd 20:15 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 75,00
Dhr. P. (Peter) Schlamilch
20:15 - 21:45
Inschrijving geopend >
P. (Peter) Schlamilch
P. (Peter) Schlamilch
Dirigent Peter Schlamilch (1966) heeft een schat aan ervaring in het epicentrum van de klassieke muziek: als zanger, koordirigent, orkestdirigent en muziektheoreticus. Hij studeerde orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en solozang aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij nog muziekwetenschappen aan de Universiteit Utrecht en muziektheorie aan het Utrechts Conservatorium. Al tijdens zijn studie leidde Peter als vaste gastdirigent het Praagse operagezelschap Opera Mozart. Daarna was hij assistent van de wereldberoemde Claudio Abbado bij de Berliner Philharmoniker en werkte hij als eerste dirigent bij de Städtische Bühnen Münster. Momenteel is Peter Schlamilch de vaste dirigent van een aantal operakoren, waaronder het Operakoor Dordrecht en het Volendams Operakoor. Door zijn gave om de betekenis achter de muziek in te voelen en te duiden, gecombineerd met zijn flamboyante persoonlijkheid, kan Peter iedereen die ervoor open staat begeesteren en enthousiasmeren voor de schoonheid van de klassieke muziek.